Dizalice topline - toplinske pumpe

Dizalice topline više nisu proizvod budućnosti, nego se nameću kao sve dostupnije ekonomsko i ekološko rješenje koje omogućava grijanje, klimatizaciju i pripremu potrošne vode, a njihove ih prednosti svrstavaju na sam vrh opravdanosti primjene u gotovo svim stambenim objektima.

Naime, postoji više vrsta dizalica topline, a riječ je o uređajima koji, pojednostavljeno rečeno, uz vrlo malu potrošnju električne energije koriste toplinu iz okoliša - zemlje, podzemnih voda ili zraka - te putem medija prenose u prostorije, a osim mogućnosti grijanja, mogu imati i funkciju hlađenja.

Dizalice topline koriste besplatno dostupnu toplinu iz okoliša za toplinsku opskrbu jednoobiteljskih ili višeobiteljskih kuća. Ujedno predstavljaju jedan od najekonomičnijih, učinkovitih te istodobno ekološki prihvatljivih načina pripreme potrošne tople vode i grijanja.

Dizalice topline, poznate još kao i toplinske pumpe, koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u stambeni prostor. Toplinske pumpe ne proizvode štetne plinove te rade vrlo učinkovito čak i na niskim vanjskim temperaturama. Sustav se jednostavno primjenjuje i na već postojeće instalacije te je na ovakav način moguće osigurati toplinsku energiju i potrošnu toplu vodu za kućanstvo tokom cijele godine. Uz to, za vrijeme ljetnih mjeseci dizalice topline se koriste za hlađenje objekta te ne treba čuditi veliki porast popularnosti ovog sustava.

Tehnologija dizalice topline radi na obrnutom načelu od hladnjaka. Dok hladnjak prenosi toplinu iz unutrašnjosti van, dizalica topline izvlači toplinu iz okoliša i proslijeđuje ju dalje. Rashladno sredstvo apsorbira toplinu iz podzemnih voda, zemlje ili zraka te ju nakon kompresije diže na višu temperaturnu razinu, prihvatljivu za adekvatnu primjenu u odgovarajućem sustavu distribucije topline.

@Copyright ADURO TEHNIKA -  All right reserved. - Created by ProBiz